Lill-Emilia Barnträdgård

I utkanten av Höör, på natursköna Holma ligger waldorfförskolan Lill-Emilia Barnträdgård som drivs i Emiliaskolans regi.

Här arbetar vi waldorfpedagogiskt för att ge barnen lugn och harmoni att utvecklas i sin egen takt – Här får barnen vara barn!

En växling mellan fri lek och gemensamma aktiviteter bildar ett återkommande mönster så att barnen känner igen sig i dagens, veckans och årets rytm. Den fria leken ser vi som mycket avgörande för barns harmoniska utveckling. Varje dag måste det finnas rika tillfällen till fri lek – fri från vuxenstyrning, men naturligtvis inte laglös. De vuxna finns alltid till hands.

I den fria leken prövar barnen allt vad de lärt sig och varit med om. Barnen förmåga till efterhärmning tas till vara, tillsammans med pedagogerna deltar barnen i skiftande aktiviteter, allt från diskning, matlagning och städning till danslekar och berättande. Barnen gör efter de vuxna, samtidigt som de i den fria leken skapar ur sig själva. Enkla leksaker av naturmaterial används, så att barnens egen fantasi och skaparglädje får komma till uttryck och komplettera material och utveckla leken.

Hösten på Lill-Emilia

Jorden har oss detta gett
Solen allt i ljus berett
Kära Sol och kära Jord
Tack för gåvan på vårt bord

(Versen som vi sjunger inför lunch)

lillemilia1  lillemilia2  lillemilia3  lillemilia3_0  lillemilia4

Sedan vi träffades igen efter sommarlovet har vi hållit på med sådant
som jorden skänker …

Vi har hittat gåvor i vete- och rågkärvar som vi tröskar
och maler med en handkvarn. Vi bakar bullar, gör rönnbärsband och
girlander och torkar äppelringar. Vi slipar tunna skivor av eneträ som blir
till pengar, plockar blommor, skördar sallat och tomater, samlar ekollon och
kastanjer och njuter av de sista bären …

Man kan säga att vi med allt detta tar in solens ljus och värme, och därmed
stärker våra kroppar. På detta sätt rustar vi oss inför den mörka höst- och
vintertiden.

Nästa vecka, den 26:e september, firar vi i år Skördefest och Mikaeli
samtidigt (en tradition som vissa waldorfskolor har, medan andra väljer att
fira det på olika dagar). Barnen tar med sig var sin frukt och eller en
grönsak, som blir till ett skördebord … och sedan en god soppa och
fruktsallad. Vår kock bakar gott solbröd och det blir en riktigt festligt
måltid!

Härmed börjar Mikaelitiden. En högtid där sagan om sankt Göran och
Draken står centralt. Med hjälp av ärkeängeln Mikael lyckas riddaren
Göran besegra draken som har spridit mycket rädsla i landet.

Mikaelfesten handlar om mod och kraft, och förutom solens värme och ljus, behöver vi också detta mod för att ta oss igenom den mörka årstiden.

På själva Mikael-dagen gör vi ”modlekar” med barnen, (utan tvång på
medverkan förstås).

Barnen får var sin lövkrans och ett rönnbärsband.

De blir också dubbade till Mikaels hjälpare, vilket är en riktigt högtidlig ceremoni ute på gården. Hela veckan lyssnar barnen på Mikael-sagan, som till slut visas som dockspel.

”Jag är Mikaels hjälpare
Som ett ljus som skiner klart
Jag kommer till dig”

(en sång som vi sjunger)

Som förberedning till Lyktfesten, börjar vi tillverka lantärnor av papper som barnen har målat stjärnor, måne och solar på. I legenden om sankt Martin hör vi om hur riddar Martin en gång för länge sedan blev så tagen av att se en tiggare, att han delade sin mantel med denna, värpå hela skogen började lysa upp. På Mikaelifesten ser barnen på dockspel. Vid lunch delar vi med oss av vårt bröd, och vid samlingen skickar vi runt ett litet ljus. Dagen därpå lever barnen sig in i rollerna, när vi spelar upp sagan för varandra.

På själva Lyktfesten kommer föräldrarna med sina barn till skogen nära lekskolan. De följer ett spår av marshaller, och väl på plats går vi en runda medan vi sjunger olika sånger, t.ex –

”Lantärna lantärna, sol och måne och stjärna,

lys upp ditt ljus, lys upp ditt ljus

men akta mitt lilla lantärnehus”

Efter vandringen delas ‘sol-måne och stjärnkakorna’ ut, som vi hade bakat med barnen, men annars förblir det en rätt så stillsamt eftersamling.

Två veckor senare börjar vi förbereda oss inför jul, och det görs med den fina traditionen av Adventsträdgården, eller -spiralen. Varje år så bjuds de större barnen med sina föräldrar in till en stor spiral av granris, som har lagts på golvet. Lite här och där ligger det en ros, och mitt i spiralen står ett stort ljus. Varje barn får ett rött äpple med ett ljus i, och går långsamt in i spiralen för att tända ljuset. Äppelljuset ställs sedan någonstans i granriset och barnet går ut ur spiralen med en ros. Under tiden spelas violmusik eller sjungs det sångar. När alla barn har gått sin tur, går alla stilla ut.

En annan slags adventsträdgård hittar barnen på årstidsbordet på lekskolan. Här byggs under 4 veckor upp sten,-växt,- djur,- och människoriket. På bordet går dessutom en Mariadocka på en stig av stjärnor. Varje dag hänger ett av barnen en stjärna upp på himmeln, så att ju närmare Maria kommer till stallet, desto ljusare blir himmeln.

Vi sjunger adventssånger med varandra och målar en stjärnhimmel med ‘vått-i-vått’ tekniken.

Så här kommer vi till slut till själva Julfesten. Den dagen bjuds barnen på Julsagans dockspel. Även om waldorfförskolan bygger på kristna traditioner, så väljer vi att berätta den historiska varianten av julberättelsen. Visst nämns Maria, Josef och Jesus, men vi går inte djupare in.

Vi fylls ändå av värme och ljus, vid synen av ansiktet av det lilla barnet, så som herdarna gjorde.

På eftermiddagen träffar vi alla föräldrar till en trevlig julfika. I fjol var vi ute vid en brasa, men i år var vädret annorlunda, så vi fikade inne.

Och så blev det dags att önska varandra en god jul och ett härligt lov!

em1

em2

Ring gärna om ni vill hälsa på och se hur vi har det på Lill-Emilia. 0413-275 19

Vill ni ställa ert barn i kö hos oss använder ni följande länk:

http://dexter.hoor.se

Gå vidare under “Detta kan du göra utan att logga in” och sedan vidare till “Ansökan om plats“. Här fyller du i efterfrågade uppgifter och ett par steg längre fram väljer du “Höörs tätort” och sedan “Emiliaskolan daghem och fritids”

För vidare kontakt eller mer information är ni välkomna att höra av er till Emiliaskolans kansli; 0413-275 12 info@emiliaskolan.se
eller till Lill-Emilia; 0413-275 19

 

Sunnanäng Barnträdgård

Sunnanäng Barnträdgård är en stiftelse, fristående från Emiliaskolan, som tar emot förskolebarn och bedriver verksamhet enligt waldorfförskolepedagogiken. Kontakt: 0413-237 13

 

::::::